Diavolul şi domnişoara Prym – Paulo Coelho (recenzie)

images

Autor: Paulo Coelho

Naționalitate: braziliană

Titlu original: The Devil and miss Prym

An apariție: 2000

Nota mea: 4/5

Alte cărți de același autor: Veronika se hotărăște să moară

După lectura cărții Veronika se hotărăște să moară,am ținut morțiș să citesc și o altă carte a lui Coelho și să vă dacă altă carte a sa are același stil ca în prima. Acest roman este foarte diferit de primul, atât prin tematica abordată, cât și prin natura diferită a personajelor existente.

Această carte mi-a plăcut destul de mult și ce m-a atras foarte mult este tema cărții, spiritualitatea. Are el Coelho o tendință de a utiliza această tematică în mai multe cărți ale sale și, din ce am înțeles eu, uneori îi iese, alteori nu. Cartea este construită destul de bine și are un subiect interesant: un străin ajunge în Visco, un orășel cu puțini locuitori, ca să pună la încercare natura reală a localnicilor. Cel care ucide un localnic, primește și o recompensă pe măsură: lingouri de aur care sunt ascunse în pădure. Prima care află de planul străinului este Domnișoara Prym, personajul în jurul căruia se va centra întreaga acțiune.

Cartea este complexă, nu foarte vastă ca dimensiuni, iar personajele sunt pe măsură. Își va confirma străinul părerea conform căreia omul este rău prin natura sa sau localnicii îi vor demonstra contrariul prin decizia pe care trebuie să o facă? Vă las să citiți, să observați și să îmi spuneți părerea voastră despre acest roman.

CITATE

Dat fiind excesul de legende, de înrâuriri celtice şi protestante, de anumite exemple cum nu se poate mai nocive ale cutărui arab care pacificase cetatea, de prezenţa constantă a sfinţilor şi bandiţilor în împrejurimi, preotul ştia că Viscos nu era ceea ce se numeşte o aşezare religioasă, deşi locuitorii ei făceau botezuri, căsătorii (care, în prezent, erau doar o amintire îndepărtată)şi funeralii (care, după cum se dovedea, aveau loc cu o frecvenţă tot mai mare) şi participau la liturghia de Crăciun.

Crimă sau ritual de sacrificiu? Străinului îi este indiferent. Oricare ar fi victima, el îşi va respecta promisiunea. Oamenii din mica localitate unde nu se întâmplă nimic sunt puşi în faţa unei opţiuni. Iar în sat nu sunt mai mult de trei inşi care „dorm singuri”: preotul, tânăra domnişoară Prym şi bătrâna Berta. Cine va fi ales?

  Istoria unui om este istoria întregii omeniri. Istoria unui sat este istoria oricărui loc de pe pământ. Binele seamănă perfect cu răul şi răul scoate la iveală ce e bun în om. Îngerului păzitor i se întâmplă să adoarmă, spre bucuria diavolului păzitor, în mica aşezare a cărei linişte a fost distrusă de un străin ciudat, barmaniţa hotelului, domnişoara Prym, are multe de rezolvat şi o singură săptămână la dispoziţie.

One Responseto “Diavolul şi domnişoara Prym – Paulo Coelho (recenzie)”

  1. Așternut spune:

    Pierdere de vreme . Am trecut prin asta .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: