Locul întâlnirii: Bagdad – Agatha Christie

descărcare

Autor: Agatha Christie

Naționalitate: britanică

Titlu original: They came to Baghdad

An apariție: 1951

Nota mea: 5/5

O carte interesantă scrisă in stilul Agathei Christie. Este un roman despre acțiune și spionaj și debutează cu discuția dintre căpitanul Crosbie și domnul Dakin în legătură cu o conferință ce se va ține la Bagdad. Hercule Poirot și Miss Marple lipsesc, însă asta nu înseamnă că este o carte mai puțin interesantă.

În mod vădit, personajul nu ţinea să treacă neobservat. Purta o amplă manta de călătorie cenuşiu-închis, cu glugă. Pe cap avea o pălărie de fetru gri-deschis, ale cărei boruri ă late te făceau să te gândeşti la un sombrero. Părul său, un pic prea lung, era de un frumos argintiu, la fel ca şi mustaţa, cochet ridicată în extremităţi. Avea aerul unui gentilom aventurier, cum se văd la teatru, şi Victoria îl găsi foarte antipatic. În jurul lui, personalul se agita.

Anna Scheele este un personaj cheie al romanului, este secretarea lui Otto Morganthal, directorul general al Băncii Morganthal, Brown și Shiperke. Anna nu este o fire seducătoare, dar are niște calități extraordinare: este activă, neobosită, discretă, energică și supusă. Pe de altă parte, Victoria Jones este dactilografa domnului Greenholz și este o mincinoasă notorie. După ce este concediată, îl întâlnește pe Edward, al cărui patron este doctorul și savantul Rathbone. Victoria Jones devine pe parcursul romanului protagonista unei aventuri extraordinare, din simplă angajată ajunge să fie implicată în crime și spionaj.

Şi, totuşi, avea nevoie de bani! De un servici, nu avea importanţă care! Să lipească timbre, să supravegheze copii, să servească într-un restaurant… Dacă nu găsea nimic, nu-i rămânea decât să meargă la consulat şi să recurgă la repatriere. Din clipa aceea, Edward avea să iasă din viaţa ei pentru totdeauna. Aici ajunsese cu gândurile când, frântă, adormi.

Nu am înțeles foarte bine finalul cărții, poate și pentru că am fost mereu concentrată asupra indiciilor care l-ar putea deconspira pe adevăratul criminal. Edward nu este cel mai inocent personaj al cărții și o să vă las pe voi să descoperiți de ce.

— Problema, răspunse doctorul Pauncefoot Jones, constă în a pune mâna pe scrisoare. N-am aruncat-o, fiindcă am făcut câteva însemnări pe ultima pagină, dar nu ştiu unde am vârât-o! În orice caz, dacă amintirile mele sunt exacte, el vorbea de Veronica în termeni foarte elogioşi. Personal, o găsesc încântătoare. Şi-a pierdut bagajele, dar n-a făcut nici o tragedie din asta, ai remarcat?

Cert este că finalul cărții este unul imposibil de prevăzut (cel puțin pentru mine), răsturnările de situație fiind ca la ele acasă. Nimic nou în acest sens, suspansul și misterul fiind armele de neînvins ale Agathei Christie!

No Responsesto “Locul întâlnirii: Bagdad – Agatha Christie”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cei 5 purceluși, Agatha Christie | STIL DE SCRIITOR - […] cărți de aceeași autoare: Crimă în Mesopotamia, Pericol la End House, Locul intalnirii: Bagdad, Cuibul de […]
  2. Misterul Trenului Albastru – Agatha Christie – STIL DE SCRIITOR - […] Loc de întâlnire: Bagdad […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: