Câinele Morții – Agatha Christie

Agatha Christie - Cainele Mortii

Autor: Agatha Christie

Naționalitate: britanică

Titlu original: The Hound Of Death

An apariție: 1933

Alte cărți de aceeași autoare: Crimă în Mesopotamia, Pericol la End House, Cei cinci purceluși, etc.

Nota mea: 5/5

Am citit până acum mai multe romane scrise de Agatha Christie și trebuie să vă spun că mi-au plăcut extrem de mult. Nu cred că este carte a sa care să dezamăgească, fiecare dintre ele fiind o scriere unică și plină de mister. Cartea de față, Câinele morții, este o colecție de câteva povestiri, lucru pe care eu nu l-am știut atunci când am ales cartea din multitudinea de cărți de pe Kindle-ul meu.

Am observat imediat că prietenul meu, Richard Haydon era foarte mult atras de ea şi am bănuit că întreaga adunare fusese chemată ca să creeze un cadru pentru ea. Cât priveşte sentimentul ei, nu eram atât de sigur. Era capricioasă în etalarea favorurilor sale. Într-o zi vorbea numai cu Richard şi nu mai acorda nimănui altcuiva atenţie, în ziua următoare îl prefera pe vărul acestuia, Elliot şi părea că nu are habar de existenţa unei persoane pe nume Richard, ca, în continuare, să-i dedice zâmbetele cele mai fermecătoare liniştitului şi retrasului dr. Symonds. 

Cu toate astea, cartea nu este mai puțin interesantă. Sunt 12 povestiri interesante, pline de mister care cu siguranță vă vor captiva. Să va mai zic că în câteva dintre ele apare Poirot și celebra Miss Marple? Subiectul povestirilor este diferit, autoarea vorbind în ele despre superstiții care nu sunt de fapt decât simple păcăleli, personaje care trăiesc momente de nebunie, criminali nedescoperiți, secrete de familie sinistre, case bântuite, personaje cu alte identități…sună până acum interesant, nu?

Miss Marple se uită la amândoi, zâmbi din nou şi-şi concentră atenţia asupra tricotatului.

— E-adevărat, desigur, că am dus o viaţă care se poate numi lipsită de evenimente, dar am căpătat multă experienţă în rezolvarea a diferite mici probleme care se ivesc. Unele au fost cât se poate de ingenioase, dar n-ar avea nici un rost să vi le povestesc pentru că sunt legate de lucruri minore care nu v-ar interesa, precum: cine a tăiat plasa de la geanta din sfoară a doamnei Jones? De ce doamna Sims a purtat numai o dată noua sa haină de blană? Lucruri foarte interesante, cu adevărat, pentru oricine studiază natura umană. Nu, singura întâmplare pe care mi-o amintesc şi care v-ar trezi interesul este cea privitoare la soţul bietei mele nepoate Mabel.

Cartea mi-a amintit de romanul lui Arthur Conan Doyle, Câinele din Baskerville. Vi-l recomand cu mult drag. Cea mai interesantă povestire, după părerea mea, este Cazul servitoarei perfecte. Finalul povestirii m-a lăsat mască și sincer, nu mă așteptam ca M. să fie cu totul altcineva. Nu dezvălui mai mult, pentru că altfel nu ar mai avea niciun farmec să citiți cartea.

– Iată:”Pentru conservarea cartofilor noi puneţi-i într-o ladă de fier şi îngropaţi-i în grădină. Chiar şi în timpul iernii îşi vor păstra acelaşi gust de parcă atunci i-aţi fi scos din pământ.
– Iată cheia enigmei! strigă Tuppence. Comoara e îngropată într-o cutie de fier.
– Şi, totuşi, l-am întrebat pe grădinar şi mi-a spus că n-a îngropat nimic.

De ce aș recomanda această carte? Pentru că nicio carte a Agathei Christie nu plictisește, mereu vine cu ceva nou, plus un stil accesibil aproape oricui. O recomand în special celor care sunt pasionați de cărți polițiste și mister. După ce citiți povestirile, reveniți aici cu o părere proprie.

No Responsesto “Câinele Morții – Agatha Christie”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Misterul Trenului Albastru – Agatha Christie – STIL DE SCRIITOR - […] Câinele morții […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: