Crima Olgăi Arbelina – Andrei Makine (recenzie)

descărcare

Autor: Andrei Makine

Naționalitate: rusă

Titlu original: Le Crime d’Olga Arbélina

An apariție: 1988

Nota mea: 2/5

 Am citit de curând acest roman și impresiile mele nu sunt pe deplin clare. De ce? Pentru că am fost pusă față în față cu o carte greoaie. La începutul romanului, bătrânul portar le povestește celor care vizitează cimitirul despre două cadavre găsite înnecate: Olga Arbelina și Serge Goleț. Ea este prințesă, iar el fost ofițer în Armata Albă.

Olga avea 46 de ani, iar Goleț 64 de ani. Ea rusoaică, cu un copil și părăsită de soț. În peisaj apare și Li, prietena cea mai bună a Olgăi. Ce se întâmplă mai apoi vă las pe voi să citiți. Cert este faptul că încă de la primele pagini, cartea m-a pierdut. Stilul este greoi, cu descrieri ample care nu au reușit să îmi mențină atenția trează.

Nu am mai citit alte cărți scrise de acest autor și s-ar putea să nu fi fost eu în starea necesară pentru a înțelege acest roman. Olga este un personaj misterios, cu o viață complicată, dar și o femeie simplă care vede lumea prin proprii ochi. Aș recomanda cartea celor care vor cărți grele ca stil, dar în niciun caz celor dispuși să nu își concentreze atenția în deslușirea unor pagini încâlcite. Dacă ați citit cartea, vă aștept cu o părere!

CITATE

Tânăra femeie care-l ascultă pe bătrân poate fi foarte bine cea despre care se spune când se apropie de patruzeci de ani: i-a reuşit totul în viaţă. Tocmai femeile acestea se trezesc într-o duminică de iarnă în faţa unui gol şi a unei disperări atât de mari, încât moartea le pare dintr-o dată o chemare aşteptată în taină… Dimineaţa s-a apucat să-şi răsfoiască agenda cu adrese.

Acel după-moarte însorit, cald, cu miros de stuf și de alge părea mai înspăimântător decât orice infern.

No Responsesto “Crima Olgăi Arbelina – Andrei Makine (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fantoma de la Operă | STIL DE SCRIITOR - […] Crima Olgăi Arbelina […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: