laleaua-neagra-editie-ilustrata_1_fullsize

Autor: Alexandre Dumas – tatăl

Naționalitate: franceză

Titlu original: La Tulipe Noire

An apariție: 1850

Nota mea: 5/5

Ecranizare: La Tulipe Noir (1964)

Tip carte: roman istoric

DESPRE AUTOR

Alexandre Dumas- tatăl este un scriitor clasic francez cunoscut pentru romanele sale istorice inegalabile. Printre acestea se numără: Contele de Monte-Cristo, Cei trei mușchetari, Robin Hood, Regina Margot, etc.

DESPRE CARTE

Acum câțiva ani am citit Laleaua neagră a lui Dumas fiind convinsă că mă va fascina extrem de tare. Dacă fascinant ar avea grade de comparație, aș spune ca este o carte care mi-a plăcut extraordinar de mult! Zilele trecute am recitit această minunată carte și cred că mi-a plăcut și mai mult ca prima dată. Povestea lui Cornelius și a Rosei este o poveste de dragoste superbă, cu suișuri și coborâșuri, dar care triumfă. Laleaua neagră este prima iubire a lui Cornelius, dar cea care îi va întregi inima este fiica temnicerului, frumoasa și delicata Rosa. Pe fondul conflictelor politice, Dumas aduce în prim-plan o poveste a unor destine nefericite, iar câteva dintre ele se întregesc sufletește doar atunci când cunosc iubirea, sentimentul împlinirii sufletești.

Se întâmplă destul de rar ca la un moment dat să se găsească la îndemâna lui Dumnezeu un om care să înfăptuiască o acțiune măreață, dar când un asemenea eveniment fericit are loc, istoria reține numaidecât numele omului ales și îl impune posterității.”

Ce mi-a plăcut la această carte? Atmosfera cărții, povestea de dragoste dintre protagoniștii romanului și mai ales Rosa, femeia care reușește să descătușeze inima bravului iubitor de lalele. Istoria se împletește cu dragostea, adorația cu sentimentele cele mai pure ale sufletului omenesc. Laleaua neagră este o carte foarte frumoasă pe care nu aș ezita să o citesc și a treia oară.

„Mi-a fost scris, gândi bietul Cornelius, să nu dau în lumea asta numele meu nici unui copil, nici unei flori, nici unei cărți, cele trei lucruri din care Dumnezeu cere măcar unul după cât se pare de la fiecare om…”

Romanul este destul de scurt, foarte frumos și sunt sigură că vă va fascina astfel încât să îl recomandați și altor iubitori de lectura. De fapt, nicio carte scrisă de Dumas- tatăl nu m-a dezamăgit vreodată. Cu atât mai mult nici romanele scrise de tatăl acestuia, Dumas-fiul.

Vă recomand călduros această carte și vă aștept cu o părere!

Vă recomand recenziile cărților:

2 comentarii la „Laleaua neagră – Alexandre Dumas (recenzie)”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.