Autor: Tracy Chevalier

Naționalitate: americană

Titlu original:  Remarkable Creatures

An apariție: 2009 (2017 la Editura Polirom)

Gen carte: roman istoric, ficțiune

Număr pagini: 326

Nota mea: 5/5

PREZENTARE

Făpturi uluitoare, cel mai recent roman al lui Tracy Chevalier, scriitoarea cunoscută în întreaga lume datorită bestsellerului Fata cu cercel de perlă (Polirom, 2003), considerat de Publishers Weekly „un adevărat fenomen editorial”.
 
La începutul secolului al XIX‑lea, Mary Anning, eroina romanului Făpturi uluitoare (2009), desco­peră fosilele unor creaturi necunoscute pe o plajă din apropierea casei sale, pornind o dezbatere despre creaționism și începuturile omului care va zgudui comunitatea oame­nilor de știință ai vremii. Însă, în acest domeniu domi­nat strivitor de bărbați, Mary se va confrunta în curând cu prejudecățile sexiste din lumea academică, bârfa răutăcioasă a vecinilor și dure­rea dragostei interzise. Din fericire, Mary va câștiga o aliată neobișnuită în persoana lui Elizabeth Philpot, o fata bătrână inteligentă, dificilă și obse­dată de fosile. În ciuda dife­rențelor de vârsta și mediu, cele două femei descoperă că, în lupta lor pentru recu­noaștere, prietenia este arma cea mai redutabilă.
Făpturi uluitoare este povestea captivantă și profund revelatoare a două femei care își găsesc împlinirea în pasiunile comune și legăturile trainice ale prieteniei.” (Los Angeles Times)
 PĂREREA MEA

De Tracy Chevalier am mai citit până acum încă 3 romane care mi-au plăcut: Îngeri căzători, La marginea livezii și Fata cu cercel de perlă. Dintre cele trei romane amintite, nu știu dacă aș putea să spun care mi-a plăcut mai mult. Spre surpriza mea, după lectura celui de-al patrulea roman, Făpturi uluitoare, mi-am dat seama că am în față o altă carte minunată pe care o pot alătura cu succes alături de celelalte trei. Am primit cartea cadou de la soțul meu la începutul anului și a fost suficient să văd că e scrisă de Tracy Chevalier. De asemenea, mă așteaptă cumințel un alt roman de același autor pe care abia aștept să îl citesc: Albastru pur

Oricât de frumoasă sau de urâtă este o ființă, la sfârșit Dumnezeu tot te ia la El. 

Am citit cartea în vreo 2-3 zile și mi-a plăcut enorm. Are multe descrieri, dar față de alte cărți, nu sunt pagini plictisitoare, ci dorești să citești absolut fiecare rând. Stilul cărții este accesibil, iar ceea ce se întâmplă te ține cu sufletul la gură. Tracy Chevalier împletește frumos tema istorică cu știința și relațiile de familie/prietenie, iar asta m-a fascinat de la început. În scrierea romanului s-a plecat de la fapte reale, deoarece personajele cărții au existat cu adevărat. Titlul se referă la fosilele descoperite pe parcursul cărții și la pasiunea profundă a celor două personaje principale pentru acestea. În centrul cărții se află familia Anning, o familie modestă care trece prin multe tragedii. Fiica familiei, Mary, este pasionată de fosile, de curioșenii (cul le spune ea) și se împrietenește cu o tânără aflată mai sus pe scara socială, Elizabeth Philpot. Cele două tinere sunt diferite ca temperament și educație, dar descoperă că o pasiune le poate uni.

Ai crede că dacă îi salvezi viața cuiva, veșnic vei fi legat de el. 

În vremea celor petrecute în carte, societatea americană era plină de prejudecăți, iar rolul unei femei era unul bine stabilit: casă și familie. Orice femeie care era pasionată de știință sau de descoperiri științifice era pusă la zid și judecată. Autoarea reușește să realizeze o frescă foarte bine construită a acelor timpuri, iar asta m-a fascinat. Mi-au plăcut atât Mary, cât și Elizabeth și pe ambele le-am admirat pentru tăria de caracter și puterea de a depăși piedici și greutăți. Cartea merită cu desăvârșire notă maximă și dacă nu ați cititi-o, merită să o faceți. Iar dacă nu ați citit-o până acum pe Chevalier, nu știți cât de mult ați pierdut. Vă recomand și celelalte trei romane menționate la începutul romanului, a căror recenzie o puteți citi dacă faceți click pe titlul cărților.

Un comentariu la „Făpturi uluitoare – Tracy Chevalier (recenzie)”
  1. Sunt mare fan al cartilor care pledeaza pentru „women empowerment” :)! Ma duce cu gandul la o alta carte citita de curand – „Lapte negru”, de Elif Shafack. Actiunea celor doua carti e total diferita dar se invart in jurul aceleaiasi problematici sociale : locul femeii. Multumesc de recenzie, suna bine :)!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.