Lila – Marilynne Robinson (recenzie)

Autor: Marillyne Robinson

Naționalitate: americană

An apariție: 2014

Număr pagini: 335

Titlu original: Lila

Nota mea: 4/5

Primită de la: librăria online Libmag

Puteți găsi cartea AICI

DESCRIERE

Lila, fără adăpost şi singură, după ani de cutreierat ţinuturile rurale din America devastată de Marea Criză, intră într-o biserică dintr-un orăşel din Iowa pentru a se feri de ploaie. Prin această alegere va aprinde o poveste de dragoste şi o controversă care-i vor schimba viaţa: în scurt timp devine soţia unui pastor, John Ames, şi începe o nouă existenţă cu o dimensiune spirituală care-i fusese necunoscută până atunci.
Neglijată de cea care-o adusese pe lume, Lila a fost salvată de Doll, o tânără vagaboandă care i-a oferit o copilărie plină de lipsuri. Şi-au clădit o viaţă împreună, trăind de azi pe mâine, şi, în ciuda micilor incidente şi a clipelor de disperare, existenţa lor a fost presărată cu momente de bucurie şi iubire. Ajunsă în Galaad, Lila se străduieşte să reconcilieze experienţa greutăţilor şi a familiei improvizate cu viziunea creştină a soţului ei, care, în mod paradoxal, îi judecă pe cei pe care ea îi iubeşte.
Marilynne Robinson, una dintre cele mai iubite şi mai apreciate autoare ale Americii, se întoarce în oraşul Galaad pentru a relata povestea de neuitat a unei copilării trăite la marginea societăţii, în frică, veneraţie şi uimire.

PĂREREA MEA

Iubesc literatura clasică de când mă știu și am început lectura acestei cărți cu așteptări ridicate. Mi-a plăcut foarte mult povestea Lilei și am rămas impresionată de cât de frumos e stilul autoarei. E prima carte a scriitoarei pe care eu o citesc și cu siguranță vor urma și altele. Nu știu exact ce cuvinte să folosesc ca să pot descrie suficient de bine acest roman, mai ales că îți trezește în suflet niște trăiri aparte. Tema cărții este una socială și prezintă destinul Lilei, o tânără cu o viață extrem de complexă. Titlul cărții are în prim plan același personaj, scriitoarea realizând o adevărată poveste de viață.

Dar când omul nu mai are decât un singur lucru care îl ține în viață, lucrul acela poate fi răutatea. Te face să te simți că trăiești, că faci ceva.

Personajele nu sunt foarte multe, dar sunt frumos construite. Lila este preferata mea, iar Doll, cea care a crescut-o, a fost a doua în top. Era cât pe ce să uit de pastorul Ames, cel care îi va oferi Lilei o șansă la viață. Este un om blând, mai interesant față de cum mă așteptam, și e capabil să o iubească pe Lila și să o respecte.  Cu toate acestea, cred că romanul putea avea un conflict mai bine construit. Iar din această cauză i-am oferit pe goodreads doar 4 din 5 steluțe. Altfel, cu siguranță ar fi avut 5/5. Ceva i-a lipsit.

Dacă Dumnezeu nu există, atunci lucrurile sunt întocmai așa cum le vedem noi. Ceea ce este cu mult mai greu de acceptat. Adică nu pare să fie ceea ce trebuie.

În multe pagini a lipsit misterul și acțiunea, totul centrându-se mai mult pe povestea destinului Lilei care aștepta un copil și era răvășită de diferite gânduri și probleme. M-a impresionat relația strânsă dintre ea și Doll care, chiar dacă au dus o viață plină de lipsuri, nu le-a lipsit iubirea. Cartea are 335 de pagini, dar să știți că se citește repede și are un stil accesibil. Are descrieri foarte frumoase, personaje memorabile și dacă vreți să aflați care e povestea Lilei, nu ezitați să o citiți. Veți descoperi o carte minunată care sper să vă placă. Mulțumesc librăriei online Libmag pentru exemplar!

One Responseto “Lila – Marilynne Robinson (recenzie)”

  1. Ancs spune:

    Ce bine că o am! Îți mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: