Masca – Dean Koontz (recenzie)

Autor: Dean R. Koontz

Naționalitate: americană

An apariție: 1981 (1993 la Editura Olimp )

Gen carte: roman, ficțiune, thriller, mister, paranormal, suspans

Titlu original: The Mask

Număr pagini: 287

Nota goodreads: 3.79

Nota mea: 5/5

PĂREREA MEA

Dean R. Koontz este un autor american, autor de romane thriller și horror și care a publicat și sub pseudonimul de Owen West. De la el am mai citit doar Șoapte, un roman care m-a șocat și fascinat în același timp. Masca a apărut în 1981 și face parte din genurile thriller, horror, mister și fantasy. Practic un amestec de mai multe genuri.

Cartea mi s-a părut un fel de joc de-a șoarecele și pisica, iar titlul mi s-a părut mai mult metaforic: orice om poate purta o mască (sau mai multe) și s-ar putea să descoperim lucruri nebănuite. Abia la finalul romanului mi-am dat seama că masca din titlu poate avea numeroase conotații. Ca teme, avem reîncarnarea, familia, amintirile, copilăria, supraviețuirea. Este de asemenea, și un roman psihologic; participăm la emoțiile și trăirile personajelor și credeți-mă, pot fi dintre cele mai bulversante.

Am pomenit de titlul metaforic, dar aș mai vrea să fac o observație: masca se referă aici și la înfățișările răului, dar și la imaginea personajului principal. Ca stil, romanul este absolut captivant. Se citește foarte repede și nu mai poți lăsa cartea din mână pentru că vrei să afli cât mai multe detalii despre personaje și acțiune. În carte există, de asemenea, întâmplări supranaturale, iar acestea apar chiar de la început.

Ca personaje, facem cunoștință cu Grace, o femeie mai în vârstă, care devină îngrozită de comportamentul ciudat al motanului său, Aristophan, dar și de unele telefoane pe care le primește de la soțul decedat cu mult timp în urmă. Un alt cuplu, Paul și Carol, sunt aparent o familie care nu vrea decât să adopte un copil, însă tot ce se întâmplă pare să le zădărnicească planurile total.

Paul este scriitor, iar la un moment dat și lui i se vor întâmpla lucruri ciudate. Un al patrulea personaj, Jane, este de fapt personajul-cheie al cărții, deoarece odată cu apariția sa, totul este dat peste cap. Nimeni nu știe cine este fata și care este trecutul său. Spre finalul cărții, totul se leagă și aflăm detalii șocante despre personaje.Într-o recenzie citisem că acțiunea devine previzibilă spre final; dar la mine nu a fost așa. Chiar nu mi-am dat seama încotro se va îndrepta acțiunea. Atât de absorbită eram de personaje și de viața lor.

Trebuie să mă credeți pe cuvânt: este un roman cu tentă horror, dar este mai mult decât atât.Este mister, psihologic, trecut, supranatural, acțiune, suspans. Și merită fiecare pagină citită. De asemenea, descrierile oferă o atmosferă intensă și ai impresia că ești martor la natura dezlănțuită și la toate momentele de suspans.  I-am oferit 5 steluțe din 5 pe goodreads. Aștept de la voi păreri legate de această carte.

CITATE

Bunule Dumnezeu, a ieşit în faţa maşinii lui Carol intenţionat. A fost o înscenare. Toată povestea asta blestemată a fost o înscenare!

Înecându-se şi tuşind întruna, se învârti pe loc, căutând sursa de unde venea zgomotul ca de ciocan, străduindu-se să-şi recapete stăpânirea de sine, luptându-se să gândească.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: