Salem’s Lot – Stephen King (recenzie)

Autor: Stephen King

Naționalitate: americană

An apariție: 1975 (2020 la editura Nemira)

Gen carte: mister, horror, thriller, fantasy, paranormal, fictiune

Număr pagini:  540

Nota goodreads: 4.03

Nota mea: 4/5

DESCRIERE

Ben Mears se întoarce în Jerusalem’s Lot ca să afle mai multe despre istoria Casei lui Marsten, un conac vechi ce bântuie numeroase legende locale. Ben se află, totodată, în căutarea unui antidot pentru propriii demoni – și a inspirației pentru o nouă carte. Dar când doi băieți intră în pădure și doar unul se întoarce viu, Ben își dă seama că în acest orășel există forțe malefice mai puternice decât își imaginase el. Numai el și o mână de aliați pot încerca să oprească întunericul ce se lasă peste micul lor oraș natal.

PĂREREA MEA

Stephen King este un autor american celebru pentru romanele sale horror. De la el am mai citit O mână de oase ( care nu m-a impresionat deloc), Carrie (care a fost ok), Mr. Mercedes (care mi-a plăcut destul de mult) și Cimitirul animalelor (care mi-a plăcut la nebunie!). Salem’s Lot este așadar cartea cu numărul 5 pe care eu o citesc de la King. Nu mă aflu în categoria fanilor, dar uneori am simțit nevoia să mai descopăr ce a scris acest autor. Salem’s Lot a fost publicată prima dată în 1975 și are 483 de pagini (depinde de ediție).

Temele principale sunt: horrorul, misterul, vampirismul, societatea. Stilul cărții mi s-a părut destul de greoi, deoarece nu mă împac cu imaginea personajelor care folosesc cuvinte obscene. Mi-a luat mai bine de o săptămână ca să o termin de citit, timp în care am început o altă carte. Ce este ciudat este faptul că nu am înțeles nimic din prima jumătate și eram aproape decisă să o abandonez. M-a pierdut numărul mare de personaje și până să înceapă partea mai palpitantă, deja mă plictisisem. Ultima parte a fost cea mai ok și atunci a început și acțiunea.

Evenimente şi dispariţii stranii

Titlul cărții face referire la Jerusalem’S Lot, un orășel situat la est de Cumberland și la 20 de mile nord de Portland. Legenda spune că Salem’s Lot a început să devină un oraș fantomă odată cu dispariția locuitorilor săi. Apoi facem cunoștință cu numărul interminabil de personaje (casnice, polițiști, scriitori, vânzători, etc.) Toate personajele sunt oameni simpli, dar odată cu sosirea în oraș a două personaje stranii, lucrurile scapă de sub control. Au loc decese suspecte și dispariții bizare ale cadavrelor.

Este înfiripată o mică poveste de dragoste între scriitorul Ben Mears și Susan Norton. La un moment dat, acțiunea cărții mi s-a părut neverosimilă. Ca minus, am observat că nu s-a păstrat un echilibru între momentele de suspans ale cărții. Numărul de personaje a fost prea mare, iar acțiunea a fost greu de urmărit. Cu toate acestea, finalul mi-a plăcut, în ciuda derapajelor din prima parte a romanului. Aș vrea la un moment dat să văd și o ecranizare acestei cărți.Nu am avut un personaj preferat. Ca romane, tot Cimitirul animalelor rămâne preferatul meu. Recomand această carte iubitorilor de horror sau dacă vreți să încercați ceva de King.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: