Ines a sufletului meu – Isabel Allende (recenzie)

Autor: Isabel Allende

Naționalitate: chiliană

An apariție: 2006 (2009 la editura Humanitas)

Gen carte: ficțiune, roman istoric, realism magic

Număr pagini: 312

Nota goodreads: 3.95

Nota mea: 4/5

DESCRIERE

Nimic nu părea să o predestineze pe Inés Suárez, o croitoreasă spaniolă frumuşică şi modestă, unei vieţi ieşite din comun. Însă Inés se hotărăşte să-şi regăsească soţul, plecat la război dincolo de Ocean, şi astfel tânăra ajunge în Americi, unde o aşteaptă o nouă iubire, dar şi o viaţă plină de lupte grele şi rare momente de fericire. Alături de căpitanul Pedro de Valvidia, această eroină a Spaniei de care istoria s-a ocupat atât de puţin ajunge adevărata întemeietoare a Regatului Chile. Povestea de iubire dintre Pedro şi Inés, ce durează mai bine de treizeci de ani, e trăită cu întreaga disperare şi intensitate conferite de o existenţă mereu primejduită de iminenţa unui război cu indienii mapuche. Trecând prin toate primejdiile imaginabile, convertindu-se deopotrivă în sfetnic, strateg, infirmieră improvizată, dar şi în mamă spirituală a coloniștilor, Inés îşi asumă un ultim rol, pe cel de cronicar al evenimentelor care au precedat întemeierea statului Chile, şi îşi relatează povestea de dragoste şi trădare.

PĂREREA MEA

Isabel Allende este o autoare chiliană faimoasă care a scris nu mai puțin de 21 de cărți. De la Allende am citit până acum Zorro, Casa spiritelor și Amantul japonez; mai am în plan să citesc cât de curând Paula și O lungă petală de mare. Ines a sufletului meu a fost publicată prima dată în 2006, iar la noi a apărut în 2009 la editura Humanitas. Cartea are 312 pagini și se parcurge destul de ușor, deși recunosc că nu sunt fana paginilor cu prea multe descrieri. Însă trebuie să știți, mai ales dacă nu sunteți familiarizați cu stilul lui Allende, că descrierile minuțioase sunt parte importantă din stilul autoarei.

Ca teme importante, întâlnim iubirea, războiul, călătoria. Acțiunea cărții se petrece în secolul al XVI-lea și ne este prezentată lunga și anevoioasa întemeiere a statului Chile. Tânăra Ines Suarez, personajul feminin al acestui roman, părăsește Spania și se îmbarcă spre Lumea Nouă. Ines este un personaj puternic bine conturat care va ajunge dintr-o simplă croitoreasă la o adevărată eroină. Dorind să își caute soțul plecat, femeia ajunge să cunoască adevărata iubire, pe Pedro Valdivia. Povestea de dragoste a celor doi va fi încărcată de multã pasiune, dar și de un dramatism puternic.

Sacrificiu și pasiune

Titlul cărții, Ines a sufletului meu, se referă la cuvintele cu care Pedro i se adresează femeii iubite. Iubirea lor mi-a lăsat la un moment dat un gust amar (având în vedere împrejurările în care cei doi s-au cunoscut și s-au îndrăgostit, mi s-au părut oarecum ciudate, la fel și povestea din finalul romanului). Cea care narează este chiar Ines, ajunsă la o vârstă venerabilă. Un alt bărbat care îi va influența destinul lui Ines este Rodrigo de Quiroga. Cartea mi s-a părut destul de interesantă și am fost încântată să descopăr o poveste de dragoste cu multe sacrificii. O poveste destul de atipică, după părerea mea.

Până unde ești dispus să mergi pentru persoana iubită? Asta ar fi întrebarea principală pe care ajungi să ți-o pui după ce citești cartea. Ca personaj, Ines mi s-a părut ușor nestatornică, deoarece a făcut unele alegeri pripite. Dacă doriți însă să citiți o carte scrisă de Isabel Allende, vă recomand să începeți cu asta. Eu zic că merită să descoperiți povestea unei femei cu un destin aparte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: