Autor: Ilie-Ștefan Rădulescu

An apariție: 2018 la Editura Corint 

Număr pagini: 479

Primită de laEditura Corint

Puteți găsi cartea AICI

PREZENTARE

După primele două volume, consacrate folosirii greșite fie a unor semne de punctuație, fie a unor semne de ortografie (conținând exemple din presa scrisă și audiovizuală a anilor 2001-2011), lucrarea de față (bazată pe extrase selectate din presa ultimilor ani) reflectă, conjugate, citate din ambele sisteme de semne grafice (respectiv virgula, punctul, două puncte, ghilimelele, linia de pauză, cratima, blancul, apostroful, majuscula, minuscula), utilizate în scrierile românești actuale.

Cele aproximativ două sute de erori de punctuație – care apar în lucrare – oglindesc cultura gramaticală precară a utilizatorilor, incapacitatea lor (chiar dacă au studii superioare) de a întrebuința corect, în enunț (propoziție sau frază), regulile de punctuație, pentru a marca, în mod corect, în scris, pauzele, intonația sau întreruperea șirului vorbirii. În general, folosirea greșită ori aberantă, precum și omiterea semnelor de punctuație duc nu numai la confuzii nedorite, ci și la denaturarea fondului de idei și afectiv al comunicării. Citatele din carte, comentate și corectate literar, ilustrează pe deplin acest lucru.

PĂREREA MEA

Lucrarea de față este o noutate științifică apărută la Editura Corint și este o adevărată comoară, în sensul că puteți găsi în cuprinsul său exemple de greșeli comentate și corectate  în folosirea semnelor de punctuație și ortografie. Exemplele sunt numeroase, pe înțelesul nostru și ceea ce mi s-a părut interesant este faptul că multe dintre greșeli sunt întâlnite în viața de zi cu zi. Mulți dintre noi nu sunt suntem conștienți de aceste erori și cred că merită să răsfoim o astfel de lucrare, măcar pentru cultura noastră generală și din dorința de a învăța lucruri noi.

Este o carte care poate fi de un real ajutor cercetătorilor științifici, profesorilor, studenților sau celor preocupați de studiul lingvisticii și normelor literare. Este important să vorbim, să ne exprimăm corect și să ne corectăm atunci când o cere situația. Este o lucrare utilă în orice casă, în orice bibliotecă și merită ținută la loc de cinste. Spre exemplu, mulți dintre noi folosesc majusculă în sintagma 1 martie, deși corect este folosirea literei mici. Sunt importante si utilizarea corectă a ghilimelelor, virgulei, liniei de dialog sau apostrofului. Exemple concrete și pe înțeles puteți găsi dacă răsfoiți această lucrare deosebit de utilă și interesantă. Mulțumesc editurii pentru exemplar!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.