Dacă pisicile ar dispărea din lume – Genki Kawamura (recenzie)

Autor: Genki Kawamura

Naționalitate: japoneză

An apariție: 2012 (la noi, Editura Humanitas, în 2022)

Gen carte: ficțiune, fantasy, realism magic

Titlu original: 世界から猫が消えたなら

Număr pagini: 192

Nota goodreads: 3.77

Nota mea: 3/5

DESCRIERE

Când Diavolul și un motan se întâlnesc în literatură urmează aproape sigur un târg și o lecție de viață. Motanul, pe nume Varză, este al unui tânăr poștaș care află că mai are foarte puțin de trăit, poate o zi, poate o săptămână. O ocazie pentru Diavol să intre în scenă, fluturându-i pe la nas un târg de nerefuzat: câte o zi de viață în plus, pentru câte un lucru care să dispară din lume. Cu fiecare dispariție, poștașul își rememorează momente din trecut și, redându-le în mici fragmente, redescoperă de fapt lucrurile importante pe care oamenii ajung cu greu să le recunoască și să și le asume. Dacă pisicile ar dispărea din lume este o scrisoare de dragoste adresată vieții și lucrurilor care contează cu adevărat.

PĂREREA MEA

Genki Kawamura nu este doar scriitor, ci și producător și scenarist. Romanul său de debut (sper să nu greșesc) Dacă pisicile ar dispărea din lume a fost tradus în peste 20 de limbi și ecranizat în 2016 în Japonia. Va exista curând și o adaptare la Hollywood și sunt foarte curioasă să o văd.

Nu am citit foarte mulți autori japonezi până acum, dar merg pe ideea că orice autor nou tradus la noi (sau nu) merită o șansă să fie descoperit. Am citit cartea acum, la începutul lui 2023, când mă luptam cu un reading slump incredibil de enervant. Pur și simplu nu puteam citi nimic. Iar cartea asta a apărut la fix.

Este o carte scurtă (192 de pagini), are un stil foarte accesibil și se parcurge rapid. A apărut în colecția Raftul Denisei de la editura Humanitas, care este și una dintre colecțiile mele preferate când vine vorba de cărți. Titlul nu cred că a fost însă foarte bine ales (sau poate traducerea e de vină), deoarece personal consider că nu reflectă neapărat ideea cărții. În carte nu aveam neapărat dispariția tuturor pisicilor din lume, ci mai exact ideea de ce s-ar întâmpla dacă…

Temele sunt diverse, printre ele numărându-se și realismul magic. Avem un pic de fantasy, un pic de realism magic și o poveste care nu neapărat te convinge. Este o carte cu pisici, iar eu sunt mare iubitoare de pisici. Am un motan și o pisicută și cred că e normal să fii atras de o carte cu alte pisici. Personajele nu sunt numeroase, deoarece avem un personaj principal de 30 ani care este poștaș, avem un Diavol (sau Diavolul) cu o poreclă stupidă (dacă mă întrebați) și un motan pe nume Varză.

Ei bine, motanul Varză nu ocupă în roman un rol central, cum mi-ar fi plăcut. Iar foarte multe elemente ale cărții mi s-au părut oarecum forțate. Ca să rezum ideea cărții, poștașul de 30 de ani află că are cancer în fază terminală și ajunge să fie vizitat de Diavol care îi spune că dacă mai vrea 10 zile de viață, trebuie să renunțe la 10 lucruri. Și astfel încep să dispară anumite chestii. Însă această premisă mi se pare exagerată, deoarece 10 zile nu reprezintă un timp așa de generos care să merite sacrificii. Poate dacă erau 10 ani, da.

Deși se vrea o carte emoționantă cu pisici, nu prea este. Am regăsit totuși multe idei  clișeice, parcă preluate din alte părți și multe idei filosofice despre viață. Ceea ce nu aduce nimic nou cărții de față. Sinceră să fiu, am plecat la drum cu așteptări cam mari de la această carte și s-a dovedit, din niște puncte de vedere, o dezamăgire. Finalul mi s-a părut oarecum tras de păr și m-am întrebat de ce l-a grăbit așa de tare. Poștașul fără nume mi s-a părut un naiv, iar Diavolul un antipatic și un personaj fad.

Dacă vreți doar o carte relaxantă, o puteți citi. Dacă sperați la o super carte cu personaje-pisici, nu cred că așteptările vor fi întrunite. Dacă privești cartea cu ochi critic, este destul de slăbuț structurată și povestea scârțâie. Dacă o privești cu sufletul, s-ar putea să scoți și ceva bun de aici. Pe goodreads i-am dat 3/5 steluțe, mai mult pentru motan și pentru încercarea de a scrie o carte despre pisici.

No Responsesto “Dacă pisicile ar dispărea din lume – Genki Kawamura (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 7 cărți cu personaje-pisici - Stil de scriitor - […] facut o recenzie aici daca sunteti […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: