Misterul lui Edwin Drood – Charles Dickens

17990599_1555634221122956_1344741436631222455_o

Autor: Charles Dickens

Naționalitate: britanică

An apariție: 1870

Titlu original: The Mystery of Edwin Drood

Gen carte: roman clasic, ficțiune, mister

Număr pagini: 315

Nota mea: 4/5

Primită de la: Librăria-anticariat online Printre Cărți.ro

PREZENTARE

Edwin Drood este pe punctul  de a o lua de soție pe Rosa, dar rup logodna. Nu trece mult și Edwin dispare. Oare a fost ucis? Oare i-a venit de hac unchiul cel gelos, îndrăgostit de tânăra sa logodnică?

Iată întrebările cu care se confrunta cititorul în Misterul lui Edwin Drood, ultimul roman al lui Charles Dickens, apărut chiar în anul morții scriitorului. Enigma a rămas nedescifrată. Dar cartea nu este doar o ficțiune de suspans, ci și un roman de atmosferă, în care lumea din Anglia victoriană se împletește cu un univers fantastic halucinant.

PĂREREA  MEA

Charles Dickens este un mare clasic britanic, autor al mai multor romane realiste celebre care nu trebuie ratate. Printre acestea se numără Marile speranțe, Un colind de Crăciun, David Copperfield, Oliver Twist, Micuța Dorrit, etc. De acest autor am citit până acum Un colind de Crăciun, Marile speranțe (de două ori) și Oliver Twist. Tema predilectă a romanelor sale este existența umană și destinele tragice.

Romanul Misterul lui Edwin Drood a fost primit pentru recenzie de la librăria-anticariat Printre Cărți.ro, care au fost foarte amabili să mă lase să îmi aleg cărțile dorite. Le mulțumesc pe această cale și vă recomand chiar să aruncați un ochi pe site-ul lor, unde puteți găsi cărți noi la prețuri foarte bune și volume mai vechi în stare bună. Eu am ales acest roman pentru că mi-l doream foarte mult și chiar dacă este o ediție mai veche, să știți că este foarte bine păstrată.

În caz că ochii tăi scumpi se umplu de lacrimi doar la acest gând, în cazul când nu vă veți căsători amândoi, nu, nu există nici un fel de sancțiuni pentru nici una din părți. Atunci vei rămâne sub tutela mea până la majorat. 

Iubesc stilul literar al lui Dickens și de fapt al tuturor clasicilor britanici, așa că nu mă îndoiam nicio clipă că acest roman nu va fi pe placul meu. Este un roman clasic scris în 1870 și orice minus i-aș găsi, nu îl putem compara cu literatura de mai târziu, când și literatura a evoluat foarte mult. Cei care l-ați mai citit pe Dickens știți că are tendința de a întinde uneori prea mult discuțiile dintre personaje, dar în linii mari mi s-a părut un roman bine scris și interesant. Această carte este ultima scrisă de Dickens și poate fi considerată un roman polițist specific secolului al XIX-lea.

Nu purtase doliu de la început, dar absența lui Edwin prelungindu-se, își pierduse orice speranță și îl plângea ca pe un defunct. 

Tema cărții este realistă, iar titlul, după cum bine vă puteți da seama, oferă informații despre un anumite mister ce îl va învălui pe Edwin Drood, personajul masculin principal al cărții. Personajele cărții sunt foarte numeroase, unele sunt prezentate într-un mod comic (de exemplu, Stony Durdles, care are grijă de cimitir și de cei răposați), iar altele sunt prezentate mai pe scurt. Personajele provin din diverse medii sociale, de la avocați, clerici, tineri orfani sau oameni simpli. Deși personajul principal pe care se pune accentul ar trebui să fie Edwin Drood, acesta nu mi s-a părut atât de bine construit. Rosa este finuță, dulce și este un exemplu de feminitate. Cred că am îndrăgit-o cel mai mult.

Cartea are o atmosferă misterioasă și mi-a plăcut mult faptul că până la finalul cărții ești ținut cu sufletul la gură. Oare ce s-a întâmplat cu tânărul Edwin? Ce mister îl înconjoară? Finalul cărții a venit brusc, dar ca impresie generală, mi-a plăcut. Vă recomand această carte dacă iubiți literatura clasică și dacă vreți să citiți o carte realistă care prezintă foarte bine societatea britanică a secolului al XIX-lea. Mulțumesc încă o dată pentru exemplar și vă aștept cu impresii! Ce cărți ați citit scrise de Dickens și ce recomandări aveți?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: