Trenul M – Patti Smith (recenzie)

15591432_1426283734058006_8215304194695610217_o

Autor: Patti Smith (Patricia Lee Smith)

Naționalitate: americană

An apariție: 2015 ( în 2016 la Editura Polirom)

Titlu original: M train

Gen carte: nonficțiune, biografie, memorii, călătorii

Număr pagini: 256

Nota mea: 4/5

PREZENTARE

O carte măsurată în lingurițe de cafea

Volum de amintiri atipic, Trenul M este, în esență, o poveste despre curgerea vieții, relatată de o legenda a muzicii punk rock americane. Fie că vorbește despre rutina ei newyorkeză sau despre legăturile cu artiști precum William Burroughs sau Paul Bowles, Patti Smith rememorează pentru a înțelege, în acordurile unei melancolii temperate, ale unui umor subtil. Proza ei împletește realitatea cu visul și încearcă sa le descifreze rostul amândurora; tânjește după cafeneaua perfecta și după soțul ei decedat; merge pe urmele marilor artiști care i-au marcat existenta, în căutarea unui adevăr profund; susține concerte și conferințe, scrie, bea mereu cafea – drogul ei declarat – și are vise obsesive. Dar ceea ce captivează în primul rând în acest volum este personalitatea complexa a autoarei, ce reușește să își apropie cititorul și să îl facă părtaș la căutările, întrebările și răspunsurile ei, care definesc umanitatea.

PĂREREA MEA

Patti Smith este pe lângă scriitoare, și o legendă a muzicii punk americane și mă bucur nespus de mult că am reușit să citesc una dintre cărțile sale. Scriitoarea are o poveste de viață interesantă, iar această carte este formată din impresiile sale de călătorie, tabieturile la care apela atunci când scria ceva sau pur și simplu vorbește despre oamenii pe care i-a întâlnit. Deși și-a pierdut soțul în urma unui atac cerebral nefericit, Smith este un om puternic cu o tărie surprinzătoare de caracter. Dacă mulți în situația sa s-ar închide în casă pentru totdeauna, ea nu evită oamenii și preferă să călătorească cât de mult poate.

Cartea nu este un roman, ci mai degrabă o biografie și un volum de memorii deosebit de interesant. În general eu nu prea citesc nonficțiune, mi se pare că nu am răbdarea necesară, dar această carte chiar mi-a plăcut. Mai ales pentru că se bazează pe foarte multe detalii reale din viața scriitoarei. Folosindu-se de propriile impresii și amintiri, Smith dă viață unui personaj care adoră să călătorească și iubește cafeaua. Este fascinant faptul că nicio zi nu o începe fără cafeaua sa preferată și fără să viziteze o anumită cafenea în care se simte acasă. O altă pasiune a sa sunt serialele sau filmele. Este fascinată de literatură și mai ales de o carte anume a lui Haruki Murakami, Cronica păsării-arc, carte pe care eu am citit-o acum câțiva ani și mi s-a părut destul de greoaie.

Personajul este o femeie singură care a găsit în scris alinare și care prezintă cititorului momente care ar trebui să îi dea de gândit. Ar trebui să conștientizăm cât de bine e să ai o familie și o tinerețe în față. Stilul cărții este accesibil, impresiile sale sunt prezentate foarte detaliat și deși mi-a luat câteva zile să termin cartea, la final am rămas tulburată. În carte avem fotografii ale scriitoarei alături de soțul său sau alte personaje, dar și fotografii făcute de ea. Este de asemenea și o pasionată de fotografie, ceea ce mi s-a părut interesant.

Este o carte ce prezintă viața unui om puternic de la care ai ce învăța. Deși la început mă așteptam la un roman, am găsit o carte de memorii fascinantă din care am avut multe de învățat și mi-a dat de gândit. Așadar, vă recomand să citiți acest volum și să reflectați asupra ideilor pe care le veți descoperi. Dacă preferați biografiile, cred că această carte este pentru voi.

CITATE

În orice caz, Murakami nu-i aici, mi-am spus. Cel mai probabil este în altă parte., închis ermetic într-o capsulă spațială, trudind asupra cuvintelor în mijlocul unui câmp de levănțică.

În Michigan am devenit o băutoare solitară, fiindcă Fred nu se atingea niciodată de cafea. Mama îmi dăruise un vas care era versiunea mai mică a celui pe care îl folosea ea.

Cu câteva luni înainte de aniversarea primului nostru an de căsnicie, Fred mi-a spus că dacă îi promit că-i dăruiesc un copil, înainte de asta o să mă ducă oriunde în lume.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: