Ursul și privighetoarea – Katherine Arden (recenzie)

Autor: Katherine Arden

Naționalitate: americană

An apariție: 2017 ( 2018 – editura Litera – YoungArt)

Gen carte: ficțiune, young adult, literatura contemporană, fantasy

Număr pagini: 400

Titlu original: The Bear and the Nightingale

Nota goodreads: 4.08

Nota mea: 5/5
DESCRIERE

În sălbăticia Rusiei, iarna pare că durează mai tot anul. Dar pe Vasilisa nu o deranjează frigul, şi după o zi petrecută afară, serile rămâne lângă foc, ascultând basmele doicii sale despre Împăratul Îngheţ, demonul zăpezii. La câţiva ani după ce mama Vasilisei moare, tatăl ei călătoreşte la Moscova, de unde se întoarce cu o nouă nevastă. O femeie cu credinţă în Dumnezeu, care le interzice tuturor să mai slujească spiritele casei şi datinile păgâne. Familia întreagă o ascultă, doar Vasya i se împotriveşte, hrănind în continuare spiritele ce sălăşluiesc în jurul căminului, simţind că dispariţia lor ar putea aduce cu sine necazuri mari. Şi, într-adevăr, recoltele devin tot mai slabe, rele de tot felul se abat asupra întregului sat, în vreme ce creaturi malefice apar tot mai aproape de casă. E timpul ca Vasya să-şi descopere adevăratele puteri.

PĂREREA MEA

Aveam pe lista mea de ceva timp acest roman, însă mereu s-a ivit altă carte și nu am ajuns și la el. Și iată în luna noiembrie a acestui an, am reușit și eu să citesc o minune de carte. Trebuie să spun că pe internet am citit doar păreri pozitive, dar încă nicio recenzie completă. Am vrut să descopăr singură cartea și să scriu apoi câteva impresii, iar mai târziu să citesc și impresiile altora. Revenind la carte, Ursul și privighetoarea face parte din trilogia The Winternight, fiind primul volum, iar la noi s-a tradus deocamdată doar acesta. Sau cel puțin așa știu eu. A apărut pentru prima dată în 2017, iar la noi în 2018, la editura YoungArt. Autoarea Katherine Arden are 34 de ani, este din SUA și scrie extraordinar de bine. Chiar am fost surprinsă să aflu că autoarea este atât de tânără și de talentată.

Acțiunea se petrece în Rusia medievală, într-o perioadă în care oamenii credeau în supranatural, în basme și alte lucruri fantastice. Ca pagini, este voluminoasă (400 de pagini), însă are un stil alert și se citește foarte repede. Eu am citit-o în câteva zile. Chiar și descrierile minuțioase sunt extrem de interesante și nu ca în alte cărți, unde am întâlnit descrieri interminabile.

Temele cărții sunt numeroase, de la basm, la fantastic, la iubire, familie, prietenie și așa mai departe. Practic, cartea este un amestec de mai mult teme. Semnificația titlului a fost pentru mine o plăcută surpriză, deoarece are legătură cu personajele cărții, însă într-un mod neașteptat. Cine este Ursul și cine este Privighetoarea? Ei bine, vă las să citiți și să descoperiți. Misterul este dezlegat undeva pe la jumătatea cărții de fapt.

Acțiunea este complexă, totul este prezentat într-un ritm alert și personajele sunt multe și foarte bine conturate. Unele sunt personaje reale, din viața de zi cu zi, însă altele sunt personaje fantastice, luate din folclorul rusesc și nu numai (rusalka, vazila, domovoiul, bolotnikul, etc.) Cartea are forma unui basm, doar că unul complex. Și legat de personajele fantastice, dar și de mulți termeni luați din folclorul rusesc, la finalul cărții există un glosar de termeni care ne explică ce semnifică fiecare.

Avem o atmosferă de basm și chiar cartea însăși începe cu un basm, spus copiilor lui Piotr (boierul) de către Dunia, doica loială și înțeleaptă. Trebuie să recunosc că am observat prezența unor tipologii specifice basmului. De exemplu, boierul, mama vitregă, ființele supranaturale negative sau pozitive, fiul rătăcitor care pleacă de acasă, împărați, călugări, preoți.

După începutul feeric, cartea ne rezervă o mulțime de surprize. Îl cunoaștem pe boierul Piotr, pe fiii lui și pe soția sa, Marina. După ce își pierde soția în urma nașterii mezinei, Piotr este zguduit puternic. Iar de acolo se întîmplă tot felul de evenimente care mai de care mai ciudate sau surprinzătoare. Revenind la personaje, preferata mea este Vasea (Vasilisa), mezina familiei, a cărei bunică se zice că a fost cândva vrăjitoare. Ei bine, Vasea este un copil atipic. Iubește natura, primăvara, iarna, câmpiile și are darul de a vedea și comunica cu ființele supranaturale.

Sunt foarte multe de zis, dar nu există cuvinte să descriu cât de frumoasă este această carte. Și îmi amintește de o altă carte superbă, de Copila de zăpadă, scrisă de Eowyn Ivey. Vă recomand călduros să o citiți, chiar dacă sunteți adolescenți sau adulți. Este o carte potrivită pentru toate vârstele chiar. Dacă vreți să o cunoașteți pe Vasea și să participați alături de ea la multe situații incredibile, atunci nu mai stați pe gânduri. Pentru mine, Ursul și privighetoarea este cu siguranță în top 10 cărți citite în 2021. Și mă bate gândul să o situez pe primul loc. Dar încă nu m-am decis. Este o carte deosebită, captivantă, cu o simbolistică extrem de bine pusă la punct și cu personaje fascinante. Dacă vă plac basmele și nu numai, vă invit să o citiți. Și vă aștept aici și cu păreri. Eu i-am oferit 5 din 5 steluțe pe goodreads.

CITATE

O viață printre surorile sfinte s-ar putea să-ți salveze sufletul. Nu ești în siguranță în satul acesta, unde a greșit în fața atâtor oameni. Te numesc vrăjitoare. Vasilisa Petrovna. Nu știi asta? Te numesc demon. O să te omoare cu pietre înainte să se termine iarna asta demonică, dacă nu pleci.

Karaciun, s-a gândit Vasea. Morozko, demonul înghețului. Moartea, e moartea. O să mă găsească înghețată în zăpadă, ca pe fata din poveste.

No Responsesto “Ursul și privighetoarea – Katherine Arden (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Top cărți citite în 2021 - Stil de scriitor - […] Ursul și privighetoarea – Katherine Arden […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: