Vraciul & Profesorul Wilczur – Tadeusz Dolega – Mostowicz (recenzie)

Autor: Tadeusz Dolega – Mostowicz

Naționalitate: poloneză

Număr volume: 2

An apariție: ♠ volum 1 – 1937 (la noi, in 1988, la Editura Adevărul)

♠ volum 2 – 1939 (idem)

Gen carte: literatură clasică, ficțiune, dramă

Număr pagini: 276 (vol. 1 )+ 350 (vol. 2)

Titlu original: Znachor + Profesor Wilczur

Nota goodreads: 4.45 + 4.50

Nota mea: 5/5

DESCRIERE

O poveste impresionantă despre acceptarea destinului și despre puterea omului de a se adapta și a supraviețui. Doctorul Rafal Wilczur are deosebite însușiri sufletești și o uriașă capacitate de dăruire. Cu toate acestea, soarta îl supune unui lung șir de lovituri.

Prof. dr. Rafal Wilczur este o somitate în lumea medicală pentru operațiile chirurgicale de succes. Familist convins, este devotat soției și fiicei, dar meseria îi răpește mult timp și îi neglijează pe cei dragi. După o operație grea, doctorul fuge acasă, încărcat de daruri, dar constată că, sătulă să-l aștepte, soția a luat fetița și l-a părăsit. Disperat, începe să le caute, apoi să bea în baruri, unde e bătut și tâlhărit. Când se trezește, nu mai știe nici unde se află și nici cine este, iar banii și actele i-au dispărut. Cu ce situații limită se va confrunta eroul nostru rămâne să vedem.

PĂREREA MEA

Înainte de toate, trebuie să vă spun că am ales să fac o singură recenzie, chiar dacă romanul are două volume separate, cu titluri diferite. Și că voi încerca să nu dau spoilere care să strice farmecul cărții. Pentru mine, acest roman este clar în top 5 cărți citite în 2021, așa că probabil vă dați seama cât de mult mi-a plăcut. Însă trebuie să recunosc că primul volum mi-a plăcut puțin mai mult decât al doilea.

Tadeusz Dolega-Mostowicz a fost un autor clasic polonez care s-a născut în Federația Rusă în 1898. Întâmplarea face ca acesta să devină mai târziu cetățean polonez și să scrie adevărate capodopere. Regretul meu este că Vraciul este singurul roman tradus la noi, deoarece mi-ar fi plăcut să mai citesc și altceva scris de acest autor minunat. Nu pot citi în limba originală, deoarece nu cunosc o boabă de poloneză.

Ceea ce a făcut uneori lectura dificilă sunt chiar numele poloneze, greu de pronunțat și de ținut minte, dar în rest, am avut parte de o lectură extrem de plăcută. Pentru mine, un roman captivant înseamnă un roman care îmi stârnește emoție, care mă ține lipită de el și la care mă mai gândesc o perioadă. De aceea, nici nu am făcut imediat o recenzie. Nu am putut. Nu am putut să adun câteva idei coerente ca să fac o recenzie și nu am vrut să fie ceva scris de mântuială.

Titlul ambelor volume (Vraciul și Profesorul Wilczur) fac referire la personajul principal masculin al cărții, Rafal Wilczur, un medic chirurg reputat din Varșovia. Aparent, este un om împlinit, deoarece are o carieră înfloritoare, o soție minunată și o fetiță pe care o iubește enorm. Dar cum viața ne aduce uneori surprize neplăcute, află că soția l-a părăsit, luând și fetița. Atunci este extrem de tulburat și pornește pe străzile Varșoviei, unde se întovărășește cu niște lichele care îl jefuiesc și îl părăsesc la groapa de gunoi. După acest accident nefericit, Rafal își pierde memoria și nu mai știe nimic de viața lui.

Ca teme, avem destinul uman, iubirea, familia, medicina, prietenia și tema socială. Rafal o ia de la capăt și se apucă de diferite munci, sub identitatea lui Antoni Koshiba. Ajunge în familia morarului Prokop Mielnik, unde este un ajutor de nădejde și se apucă de vindecat diferiți bolnavi. De acolo este și titlul de Vraciul. Un alt personaj care m-a impresionat este Marysia, o tânără care va sacrifica multe de dragul iubirii și va trece prin multe. Rafal, la rândul lui, are parte de multe, foarte multe suișuri și coborâșuri. Ideea este că acest personaj va pierde într-o secundă tot, iar în al doilea volum, povestea lui va continua. Oare acolo își va recupera memoria și familia? Cariera strălucită? Sau va fi același vagabond fără identitate?

Cadrul acțiunii este Polonia, iar personajele sunt foarte multe. Unele sunt oameni simpli, de la țară, altele sunt medici renumiți. Nu cred că are sens să vă povestesc despre fiecare în parte, ci vreau doar să punctez anumite aspecte importante. Cartea are multe momente-cheie și multe răsturnări de situație. Și am simțit, pe rând, bucurie, tristețe, frustrare și chiar lacrimi. Deoarece povestea personajului Rafal m-a impresionat profund.

Acțiunea se petrece în secolul XX, iar stilul cărții este alert. Așadar, se citește repede, cu toate că cele două volume însumează peste 600 de pagini. Mi-am dorit să citesc acest roman de ceva timp și nu regret că am făcut-o. Este o carte incredibil de frumoasă, de multe ori tristă, dar foarte bine scrisă. Pe goodreads am oferit 5 din 5 steluțe ambelor volume. Deși trebuie sa recunosc că primul volum mi-a plăcut puțin mai mult decât primul.

La câteva zile după ce am citit cartea, mi-am dorit să văd și ecranizarea primului volum și am găsit-o pe youtube, cu numele de Znachor (1982). Deși este un film vechi și limba poloneză nu este chiar atât de plăcută auzului, mi-a plăcut mult cum a fost făcut.

Așadar, vă recomand să descoperiți și voi povestea lui Wilczur și să vă delectați cu o poveste memorabilă. Cele două volume au apărut la noi și în colecția verde de la Biblioteca Adevărul sau le mai puteți găsi în anticariate pe cele de la Editura Universul.

Vă aștept cu impresii.

CITATE

Atunci de ce îți legi amintirile despre un om viu, de ceva care este antiteza vieții, de cadavru?

Nu întotdeauna omul este lipsit de ceea ce nu exprimă sau nu știe să exprime. Nu oricine reușește să-ți concretizeze în cuvinte gândurile, sentimentele sau senzațiile.

Omul este făurarul destinului său…Ce absurditate!

Fericire înseamnă să poți oferi ființei iubite ce posezi. Înainte nu puteam înțelege acest lucru. Se vede că omul trebuie să învețe să sufere dacă vrea să învețe ceva.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: