Camerista – Nita Prose (recenzie)

Camerista – Nita Prose (recenzie)

Autor: Nita Prose

Naționalitate: canadiană

An apariție: 2022 (editura Litera)

Gen carte: ficțiune, mister, thriller

Titlu original: The Maid

Număr pagini: 384

Nota goodreads: 3.84

Nota mea: 3/5

DESCRIERE

Tânăra cameristă Molly Gray rămâne singură pe lume, după moartea bunicii sale. La serviciu, s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. La urma urmei, e doar o cameristă – de ce i-ar acorda cineva atenție?

Dar Molly intră brusc în lumina reflectoarelor după ce îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. O problemă pe care nu o poți șterge, pur și simplu, cu buretele. Din acest moment, în timp ce se trezește prinsă, fără voia ei, în cursa pentru aflarea adevărului și pe măsură ce dezleagă misterele de la Regency Grand Hotel, își descoperă o forță lăuntrică pe care nu știa că o are.

PĂREREA MEA

Nita Prose este nu doar scriitoare, ci și editor, iar Camerista este romanul său de debut. Pentru cei care nu știu, cartea a apărut în 2022 și a fost nominalizată de goodreads ca winner for Best Mystery & Thriller (2022) și Nominee for Best Debut Novel (2022). S-a făcut multă vâlvă în jurul său și motivul pentru care am citit-o a fost curiozitatea. De fapt, a fost o lectură audio pe Voxa, nu chiar o lectură fizică. Chiar și așa, sunt printre cititorii care nu au fost impresionați cine știe de acest roman.

În primul rând, nu înțeleg de ce este considerată thriller, deoarece partea asta este foarte slab dezvoltată. Nu am putut să îi fac o recenzie imediat, mai ales că nu pot scrie atât de ușor despre cărțile care nu au rămas cu mine după un timp. A fost o lectură ok, potrivită pentru relaxare sau după o săptămână în care tot ce vrei este să stai liniștit să citești, dar numai atât. Camerista din titlu este Molly Gray, o tânără care descoperă în una din zile un bărbat mort în una dintre camerele în care face curățenie. Probabil aici s-a crezut că începe partea de thriller.

Dacă este să fiu perfect sinceră, au fost multe faze care m-au agasat. În primul rând, prologul care zice așa “Eu sunt camerista ta, știu totul despre tine, ce știi tu despre mine?” Cum adică? Cartea îți promite mult de la început, aștepți că poate se va întâmpla ceva wow, dar nu este așa deloc. Molly m-a enervat de foarte multe ori: are o perfecțiune super enervantă, un fel de a fi ciudat și tot repetă că este atașată de “buni” și că ea face totul ca la carte.

Avem nu știu câte momente în care apar descrieri ale spațiilor din hotel sau enumerarea obiectelor și soluțiilor de curățenie pe care le folosește o cameristă. Păi asta interesează un cititor? Că pentru asta pot da un search pe google și găsesc informațiile de care am nevoie.

Aceasta nu este o recenzie negativă, ci doar un punct de vedere personal legat de ce am citit și modul în care eu am perceput cartea. Molly este doar o cameristă, iar importanța pe care și-o dă nu a făcut decât să mă agaseze. Molly este naivă, prostuță și un personaj care m-a enervat. I-am dat 3 steluțe pe goodreads pentru că m-am gândit că este un roman de debut și poate că în viitor autoarea va veni cu ceva ce seamănă mai mult a thriller.

Mai multe nu pot să zic, deoarece nu vreau să dau spoilere, dar cartea asta este o lectură ok și atât. Nimic mai mult.

Cum vi s-a părut vouă cartea? V-a plăcut?

No Responsesto “Camerista – Nita Prose (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Menajera - Freida McFadden (recenzie) - Stil de scriitor - […] Menajera a apărut pentru prima dată în 2022 și se bucură de un real succes. S-a creat un vibe…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: