Antonia mea – Willa Cather (recenzie)

Autor: Willa Cather

Naționalitate: americană

An apariție: 1918 (2014 la Editura Polirom)

Număr pagini: 310

Titlu original: My Ántonia

Nota mea: 5/5

PREZENTARE

Romanul Antonia mea a inspirat in 1995 o celebră ecranizare, cu Jason Robards, Eva Marie Saint și Neil Patrick Harris în distribuție.
Domnișoara Shimerda, curajoasa eroină a romanului Antonia mea, își petrece copilăria pe pământurile fermei unei familii de imigranți, părintii alături de care muncește din greu să-și câștige existenta. Istoria ei îl are drept povestitor pe Jim, un prieten căruia-i schimbă viitorul, dar pe care destinul îl îndepărtează încă din copilărie. Mulți ani mai târziu, când se reîntâlnesc, prietenul de altădată găsește în Antonia un adevărat filon al vieții, o ființă care a lăsat victorioasă în urmă nefericirile trecutului și trăiește cu gândul la promisiunile viitorului.

DESCRIERE

Aș vrea să încep această recenzie prin a vă spune că va fi în topul cărților citite în anul 2018, cu toate că anul încă nu s-a încheiat și cu siguranță mă așteaptă și alte cărți minunate. Cartea este primită cadou la începutul lui ianuarie de la soțul meu (adică am mers în librărie, am ales cărți și el le-a plătit…da, e mai ușor așa) și habar nu aveam ce minunăție voi lua acasă.

Mie îmi plac foarte mult cărțile din top 10+ de la Polirom, așa că mi-a fost foarte greu să mă orientez spre ce carte vreau să aleg. Mai ales că toate cărțile din această colecție sunt un pic mai ieftine decât altele. Am fost atrasă în primul rând de titlu și cumva eram convinsă că Antonia este de fapt un personaj principal al cărții care mai mult ca sigur va fi fascinant. Numai că ea nu e singurul personaj de acest gen din carte.

Temele cărții sunt numeroase, deoarece avem atât familia, cât și prietenia, iubirea, relațiile sociale și așa mai departe. Titlul, cum v-am spus și mai sus, face la referire la Antonia Shimerda, o tânără cu o viață deloc ușoară care va trece prin foarte multe. Este “Antonia mea” datorită relației speciale pe care fata o are cu tatăl ei, iar anumite evenimente îi vor zdruncina definitiv existența.

Cel care povestește întâmplările și cel care narează este Jim Burden, un copil (căci așa apare la începutul cărții), un orfan care se împrietenește cu fata familiei Shimerda și ne prezintă detalii foarte frumoase despre ea, despre familia ei sau despre familia lui. Jim este crescut de bunici, iar bunica mi s-a părut un personaj foarte interesant.

Citind această carte, ne putem aminti de momentele noastre din copilărie. Descrierile din carte sunt atât de frumoase, atât de poetice, încât nici nu știi când ai terminat cartea. Odată cu trecerea timpului, personajele cărții se maturizează și se schimbă profund. Dacă citiți cartea, veți afla exact cum.

Romanul are personaje multe și pot spune că toate sunt construite într-un mod aparte și ce mi-a plăcut foarte mult este că, față de alte cărți, toate au rolul lor în carte și nici unul nu e pus acolo de umplutură. Se vede munca autoarei din spatele acestei cărți, se vede dorința de a crea o carte frumoasă și deosebită. Lucru pe care eu nu l-am aflat la început este faptul că romanul acesta face parte dintr-o trilogie care se numește în engleză Great Plans și, deși nu sunt sigură, cele trei cărți ale trilogiei nu au legătură între ele.

Conflictul sau mai bine zis, conflictele din carte, te țin cu sufletul la gură, ești mereu nerăbdător să afli ce se întâmplă mai departe, iar finalul cărții mi s-a părut mai lin decât mă așteptam. Căci da, mă așteptam la alt final. Gata cu detaliile, stricăm farmecul cărții. Așa că eu vă recomand călduros această carte și vă aștept cu păreri!

CITATE

Eu aș fi mereu nefericită într-un oraș mare. Aș muri de singurătate. Îmi place să fiu acolo unde fiecare căpiță și copac, fiecare petic de pământ sunt prietenoase. Vreau să trăiesc și să mor aici.

Când te cuprinde fericirea, te cuprinde la fel de natural ca somnul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: