De ce să citim?!

Tot încerc să găsesc de un timp încoace argumente pentru a citi și, de ce nu, de a convinge lumea să citească. Și aici mă refer la elevii mei care “opun rezistentă” la ideea de a citi o carte…pe unii i-au motivat orele de limba și literatura română, pe alții nu.

Ce ne face pe noi, cei care citim, să citim? De ce citim, ce motive am avea să citim în continuare? Să încep cu primele mele experiențe în ale lecturii, primele cărți citite de mine de care eu îmi amintesc. Știu că eram in clasele primare, a III a sau a IV a și am văzut pe o ușă în școala în care învățam, cuvântul BIBLIOTECA. Buuun…și ce m-am gândit eu? Ce ar fi să intru și să cer și eu o carte? Vroiam să citesc, să văd cum e…Astfel am început să citesc și țin minte prima dată că am citit niște povestiri scrise de Mihail Sadoveanu.

Anii au trecut, am mai citit eu câte o carte sau două…in vacanța de la finalul clasei a VI a am găsit cele două volume cu Legendele Olimpului…o lună de zile mi-am imaginat tot ce am citit eu în această minunată carte…am apucat să o citesc prin anul III de facultate…când deja se apropia licenta de la Litere…dar asta e altă poveste. Cert este că le-am recitit atunci și parcă le-am perceput altfel, nu mai eram copil, eram deja absolventă de Litere!

Woman reading a book

Însă, in clasa a IX a am descoperit biblioteca liceului nostru și acolo am găsit cartea (culmea!) lui Sadoveanu, Demonul tineretii se numea…atât de tare m-a impresionat cartea asta că pe urmă doamna bibliotecară nu mai scăpa de mine. Nu mai zic că în vacanțele de vară din timpul liceului, plecam cel puțin cu 7-8 cărți sub braț. Ce vremuri minunate…

Să revenim însă la motivele pentru a citi…și aici voi spune fix părerea mea personală…

  • ne îmbogățim vocabularul
  • ne dezvoltăm gândirea
  • petrecem timpul într-un mod plăcut și interesant
  • ne dezvoltăm imaginația
  • putem găsi subiecte variate de conversație în societate
  • găsim mai ușor rezolvarea la diferite probleme
  • devenim mai critici și observăm mai ușor ce se întâmplă în jurul nostru, etc.

Voi ce motive aveți să citiți??

2 Responsesto “De ce să citim?!”

  1. Dorina Danila spune:

    Toate cele de mai sus. Plus, petrecerea placuta a timpului liber :).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: