Autor: Donatien Alphonse François de Sade (Marchizul de Sade)
Naționalitate: franceză
An apariție: 1791
Titlu original: Les Infortunes de la Vertu
Nota mea: 4/5
Cel sărac îl înlocuieşte pe cel slab, ţi-am mai spus-o, să-l ajuţi înseamnă să încâlci ordinea stabilită, să te opui naturii, să răstorni balanţa pe care se sprijină cele mai sublime construcţii ale ei. Înseamnă să participi la o egalitate periculoasă pentru societate, să încurajezi nepăsarea şi trândăvia, să-l înveţi pe sărăntoc să fure de la cel bogat, dacă cumva acesta va refuza vreodată să-i dea de pomană — şi asta din cauză că sărăntocul va fi luat obiceiul să capete ajutor fără să muncească.
Este vorba despre o carte interesantă ce o are în prim plan pe Justine, o tânără virtuoasă. Marchizul de Sade a dus o viață extrem de zbuciumată, fiind de multe ori blamat, respins de literatura vremii și chiar interzis ca scriitor. Copila orfană de la vârsta de 12 ani este pusă în fața unui destin crud în care trebuie să se descurce singură. Sora tinerei Justine, Juliette alege calea păcatului, pe când protagonista cărții rămâne pe drumul virtuții și al încrederii în puterea divină.
Recomand această carte deoarece vorbește despre destin, despre puterea de a lupta cu viața și cu destinul aprig. Vă invit să îl citiți pe Sade, mie mi-a plăcut această carte și chiar mi-aș dori să mai citesc și alte cărți ale sale când voi avea ocazia!
Câtă vreme însă studiul atent al naturii dovedeşte că tot ce fiinţează pe acest pământ are aceeaşi valoare în ochii ei, nu voi crede că schimbarea uneia din aceste fiinţe în altele o mie poate vreodată să-i calce legile.
Adevărata fericire nu se află decât în virtute, şi dacă Dumnezeu îngăduie ca ea să fie persecutată pe pământ, este doar pentru a-i pregăti o răsplată mai minunată în cer.
Lasă un răspuns