15168719_1386304444722602_4931928713635954510_o

Autor: A. J. Cronin (Archibald Joseph Cronin)

Naționalitate: scoțiană

An apariție: 1953 (2014 la Editura Lider)

Titlu original: Beyond This Place

Gen carte: ficțiune, mister, roman, literatură clasică

Număr pagini: 350

Nota mea: 5/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

Puteți găsi cartea aici !!!

PREZENTARE

La douăzeci de ani după ce a fost evacuat în America, Paul Mathry se întoarce la Liverpool pentru o scurtă vizită. Este șocat sa afle ca tatăl său, despre care credea că murise în război ca un erou, este de fapt în închisoare pentru o crima oribilă, de la începutul anilor 1920. Paul vrea să înțeleagă ce s-a întâmplat, iar pe măsura ce analizează dovezile de atunci, devine tot mai convins ca tatăl său este nevinovat.
Ca multe dintre cărțile lui A.J.Cronin și acest volum a fost ecranizat. Filmul a fost realizat în Marea Britanie în anul 1959, sub titlul Web of evidence.
Povestea are în centru construirea și reconstruirea unei crime oribile, de la începutul anilor 1920 din Marea Britanie – crimă pentru care însă un nevinovat va ispăși o pedeapsa de cincisprezece ani, uitat de lume, până când fiul sau, dorind să afle adevărul, îi probează nevinovăția.

PĂREREA MEA

De Cronin am mai citit o carte prin liceu și nu mai țin  minte exact care era, dar sunt aproape sigură că era vorba de Citadela. Atunci mi se păruse un roman destul de greuț pentru cei 16 ani ani mei, dar am fost convinsă că acest scriitor are un stil fermecător. Revenind la Dincolo de acel loc, aflați că a fost un roman ce mi-a plăcut, m-a captivat, dovadă că nu am putut sta prea mult departe de el.  Prima dată a fost publicat în 1953, ia ediția pe care eu am citit-o este apărută în 2014, la Editura Lider. După ce am citit acest roman, m-am interesat mai mult despre stilul autorului și am aflat că a îmbinat frumos medicina și scrisul, lucru ce mi s-a părut uimitor. 

Era un fiu iubitor, plin de afecțiune, ajuns astfel datorită atmosferei stricte în care fusese educat. C toate acestea, în clipa de față nu-i înțelegea deloc atitudinea.

Din imaginea de mai sus puteți vedea o copertă frumoasă și sugestivă, fiind imaginea unei case care poate fi un simbol al stabilității, în căutarea căreia se află personajul masculin principal, Paul Mathry. Stilul acestei cărți mi s-a părut atractiv și accesibil, iar cele 350 de pagini ale cărții se citesc destul de repede. Cronin nu ezită să ofere cărții o acțiune alertă încă de la început, așa că puteți fi convinși că o veți citi repede.

Este un roman cu o temă socială (condamnarea unui om pentru o crimă ce nu a comis-o el) și mi-aș permite să fac o observație: titlul (Dincolo de acel loc) este puțin cam ambiguu, deoarece lasă loc de interpretări. Dacă m-ați întreba pe mine ce cred eu că reprezintă, aș spune că locul din titlul se referă la neagra temniță în care tatăl lui Paul este aruncat. Gândiți-vă la faptul că închisorile de atunci nu erau în niciun caz cum sunt cele de acum. Atunci erai de multe ori aruncat în temniță și acolo putrezeai.

– Crima este rezultatul ordinii sociale a unei țări. Acei care fac acea ordine socială sunt adesea vinovați decât așa-zișii criminali.

Deși cumva a doua parte a cărții mi s-a părut destul de previzibilă, în sensul că cititorul începe deja să bănuiască ce întorsătură va lua situația, să știți că vor fi multe surprize. Personajele cărții sunt destul de numeroase, dar îmi voi îndrepta atenția asupra lui Paul, un tânăr cu o soartă nu tocmai fericită. Va trece prin multe (amănunte aflați dacă citiți cartea), va oscila între anumite decizii și eu personal am avut tendința să îl condamn pentru unele dintre ele. Paul este un personaj puternic, hotărât și cred că viața sa este cea mai tristă parte a romanului. Tânărul va face tot posibilul să își scoată tatăl dintr-o închisoare imposibil de ieșit. Nu, nu este un roman vesel, dar cine spune că realitatea este veselă? Tocmai de aceea iubesc stilul lui Cronin: aduce în fața cititorului și bunele, dar și relele din viața personajelor sale.

Mi s-a părut o carte frumoasă care merită citită, cu atât mai mult dacă vă plac poveștile cu happy-end și iubiți literatura clasică. După ce veți citi cartea, reveniți cu o părere. Mulțumesc librăriei online Târgul Cărții.ro pentru această carte minunată!

2 comentarii la „Dincolo de acel loc – A. J. Cronin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.